Studii de caz

Cum s-a comportat DJI Mavic 3 Enterprise în timpul măsurătorilor unei cariere deschise

Combinația dintre Smart Obliqe și Real Time Terrain Follow devine indispensabilă pentru ridicarea carierelor deschise. Ambele funcții sunt disponibile cu DJI Mavic 3 Enterprise, care utilizează un sistem de senzori (2 senzori pe partea inferioară a dronei) pentru a menține o altitudine constantă deasupra terenului, iar camera schimbă unghiul de filmare (față, jos, spate) în timpul zborului. În continuare aveți posibilitatea de a vedea cum arăta ecranul instrumentului de control în timpul zborului și modelele rezultate. Pentru cei interesați, suntem în măsură să punem modelul pentru vizionare.
Incursiunea fotogrammetrică s-a făcut peste frontul nordic al carierei. În acest caz, a fost folosită combinația de funcții Smart Obliqe și Real Time Terrain Follow. Au fost realizate 656 de imagini, la o altitudine de zbor de 45 m AGL, viteza de zbor depinzând de numărul de imagini pe care drona trebuia să le realizeze la un moment dat în timpul misiunii. Zborul a durat aproximativ 14 minute.
Zbor fotogrammetric asupra întregii cariere. Parametrii misiunii: fotografii verticale, altitudine de zbor 90 m în modul Real Time Terrain Follow, 286 de imagini, viteză de zbor 15 m/s, timp de zbor de aproximativ 9 minute.
Prin menținerea constantă a înălțimii deasupra terenului, a fost posibil să se obțină un pixel de teren (GSD) al modelului de aproximativ 2 cm.
Ortofotoharta și DSM a întregii cariere
Dacă se mărește ortofotoharta, zborul la 90 m AGL în modul de urmărire a terenului a a permis realizarea unui GSD de 3 cm.
Înregistrări realizate în timpul unei misiuni pe ecranul DJI RC Pro Enterprise. Acordați atenție schimbării înălțimii de zbor de la -18 la 45 de metri AGL.
Prin menținerea constantă a înălțimii deasupra terenului, a fost posibil să se obțină un pixel de teren (GSD) al modelului de aproximativ 2 cm.

Modelele realizate cu ajutorul imaginilor obținute de la drone sunt caracterizate de un nivel al detaliilor mult mai ridicat decât măsurătorile realizate prin metode clasice de măsurare, de exemplu cu un receptor GNSS sau o stație totală. Un alt avantaj este timpul necesar pentru efectuarea unei măsurători. În materialul prezentat, zborul deasupra întregii cariere a durat aproximativ nouă minute. Imaginați-vă cât de mult timp ar dura să "mergeți" pe fiecare nivel al carierei pentru a cartografia modelul terenului cât mai precis posibil. Siguranța este un alt factor determinand care face ca topografia fotogrammetrică să funcționeze mai bine în cazul efectuării unor astfel de măsurători. Nu va fi necesar ca topograful să escaladeze pereții abrupți pentru a efectua măsurătorile dorite.

În cele menționate anterior am scos în evidență avantajul adus în privința detaliilor modelului. Din păcate, pentru unii, volumul mai mare de date reprezintă o problemă. Prin urmare, Pix4Dsurvey are opțiunea de a realiza o rețea TIN a modelului, folosind punctele în care modelul își schimbă forma (rețea inteligentă).

Calea de procesare în Pix4Dsurvey, de la extragerea punctelor caracteristice până la generarea modelului TIN și a liniilor de contur.

Oferta noastră "hardware-software-training" s-a dovedit a fi una de succes!